Denetimli serbestlik hakkı verilmeyen, koşullu salıverilme talebi de üst üste reddedilen KHK’lı İbrahim Özer’in babası 88 yaşındaki Selami Özer, oğlunun özgür kaldığını göremeden hayata veda etti.
NECDET ÇELİK | BOLD ÖZEL
Eşini yıllar önce kaybettiği için yalnız yaşayan ve bakıma muhtaç olan Selami Özer, KHK’lı polis memuru oğlunun tahliyesini dört gözle bekliyordu.
Prostat ve parkinson gibi birçok hastalıkla boğuşan Özer’in durumu, prostat kanserinin vücuda yayılmasıyla son bir ay içinde kötüleşti.
Bold Medya’ya konuşan bir yakını, ‘Bilinci sürekli gidip geliyordu. Kendine geldikçe oğlunu sordu. Kavuşmak öteye kaldı’’ ifadelerini kullandı.
DENETİMLİ HAKKI YENDİ, KOŞULLU SALIVERİLMİYOR
Halen Giresun Espiye Cezaevi’nde tutulan KHK’lı emniyet müdürü İbrahim Özer, AİHM’in suç olmadığını tescillediği fiillerden verilen 8 yıl 9 aylık cezasının asgari yatarını Mart 2022’de tamamlamıştı. Bir yıllık denetimli serbestlik hakkından mahrum bırakılan Özer’e, Mart 2023’ten bu yana koşullu salıverilme hakkı da tanınmıyor.
KURUL RET GEREKÇESİ SUNAMADI
22 Mart’ta toplanan Espiye Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, gözlem ve gelişim raporlarında tüm kanaatler pozitif olmasına rağmen, ‘’Toplumla bütünleşmeye hazır olmadığı, ‘Pişman olacak bir şey yapmadım’ dediği ve salıverilmesi halinde tekrar suç işleme riskinin olduğu’’ gerekçesiyle İbrahim Özer’in özgürlük hakkını bir kez daha erteledi.
4 Ekim’de toplanan kurul, 53 yaşındaki KHK’lı emniyet müdürüne yine tahliye vermedi.
LOJMANDAN ÇIKARDILAR, AİLESİ DAĞILDI
İbrahim Özer için kabus dolu günler 17 / 25 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrasında başladı. Bu süreçte binlerce emniyet çalışanı ilden ile sürüldü. Trabzon TEM Şube’de iken Manisa’ya tayin edilen İbrahim Özer, OHAL KHK’sı ile görevinden atılıp gözaltına alındı.
22 Eylül 2016’da Manisa Cezaevi’ne konan İbrahim Özer’i bu süreçte eşi terk etti. Özer, Manisa ve Giresun Espiye’de geçirdiği infaz süresince çocuklarıyla iletişim kuramadı.
İnfaz sürecinde hiç disiplin cezası almayan eski emniyet müdürü, iki yüksek okul bitirdi.
15 Temmuz sonrasındaki evrensel hukuka aykırı yargılamalarda 2 milyondan fazla terör soruşturması açıldı. Bu soruşturmalar sonucu en az 108 bin kişi cezaevine yollandı.
Türkiye’deki keyfi yargılamalar, AİHM kapısından döndü. 26 Eylül’de AİHM Büyük Dairesi, İbrahim Özer gibi onbinlerce insanın hapse atılmasına neden olan fiillerin ‘suç olmadığına’ karar verdi.